So Fresh!

Sitter hemma hos min kära mor och samtalar med en vän genom det ack så populära chatt programmet MSN, som tema har vi  "små syskon & musik".
Samtalet började med hur "nu dagens ungdommar" beter sig och tycker. Med nu dagens menar jag inte att jag inte tillhör genren "ungdommar", men då jag inte klassar mig som vuxen får det sluta med att jag helt enkelt är den lite äldre versionen av ungdommar.
 
Samtalet eskalerar och slutar med att vi kör klassikern "I min tid så..." snacket. Nästan så att man förstår sig på sina föräldrar och hur de alltid lyckades få samtalet att handla om deras tider, eller hur allt fungerade när dem var i ens ålder. Hursomhelst slutade det självklart med att vi suttit och jämnfört allt från klädsel till klubblivet, samt hur allt kring hiphop har förvrängts, vuxit och hur själva genren resulterat som en slags komersiell jippo. Något jag har skrivit ett ental gånger här inne.

Men sorligt nog är det så jag lyckats uppfatta det med tiden, som om median och alla andra som kan tjäna på hiphoppen funnit sin guldgruva. Det har förvandlats till en slags säker inkomstkälla. Dock en säker inkomstkälla med nya regler och nya krav, det har blivit som om hiphopen har tagits ifrån dem som verkligen älskar det och förlorat det till alla stekarna och andra som egentligen inte har någon alls koll på det förutom att det är "inne".

Samtidigt som hiphopen slits och våldtas av median och alla andra giriga jävlar så smutskastas människorna som älskar den endå. Nu ska jag inte ta i för att sedan missuppfattas, men jag lyckas bli helt ställd ibland. Hur ens medmänniskor inte lyckas respektera en helt annan musikgenre som t.om klassas som en hel kultur. Hur kan man se ner så mycket på en hel målgrupp endast på grund av deras klädstil samt musiksmak.

Min vän skickade under vårat samtal en länk till en kvinnas blogg, den här kvinnan är just nu en väldigt "omtalad" kvinna inom hiphopen. Enligt mig är jag tacksam att det finns människor som hon som fortfarande gör det för kärleken och inget annat. Ametist som är väldigt insatt i musiken skriver en väldigt välartikulerad krönika angående något som jag har fått chansen att vara med om på olika sätt.
Hon nämner om hur det fungerar när krögare sammarbetar med klubbarrangörer som lutar mer åt hiphop än annat. Att det oftast har en tendens att sluta på samma sätt, samma visa. När klubben väl fått sina stamgäster och fått ett namn så kommer alla dessa krav, dessa egentligen väldigt fåniga krav. "Vårdad Klädsel", jag lyckas få en slags psykisk repa i huvudet, vårdad klädsel, vårdad klädsel, vårdad klädsel??

All respekt gentemot krögarna och arrangörerna, men vårdad klädsel? Det är precis som Ametist säger, kan någon  ge mig en utveckling på den tanken? Vad är ovårdad klädsel inom hiphop kulturen? Vad är vårdad? Rosa skjorta med backslick?
Rent logiskt så innebär det för mig att inte komma med slackiga sneakers som har hål här och där och Tee's som har påbörjat mögel varstans, samt komma dit och se ut som hej kom och hjälp mig.

För vårdad klädsel i just en hiphop klubb betyder väl helt enkelt "So fresh n So clean". Går du till en rock klubb så ser alla ut som rockare, går du till en rave fest så ser du en jädrans massa neon färger och väl lysande UV-ljus. Och går du till en stekig jävla stekar klubb så lär du inte komma in förens du ser ut så?
Så hur rättvist är det att de som gillar hiphop inte ens får komma in på sin egen typ av klubb utan måste klä sig på ett viss sätt för att komma in i sin "egen klubb"?

När ska jag få se det Ametist vill se?
En renodlad hiphop klubb, en lokal där dem spelar musik från alla eror av hiphopen, ett utrymme där man ser fräsha sneakers i alla färger och tees med alla möjliga budskap? När ska jag kunna få njuta av en klubb utan att med tiden få se den formas till en helt vardaglig klubb som helt enkelt råkar spela hiphop?

Ska inte klanka ner på alla arrangörer som verkligen försöker då det oftast är krögarna som fått för sig att de måste vara fina i kanten. Men samtidigt kan jag inte sluta hoppas på att få uppleva den där drömklubben, och när den kommer så kom jag och "min msn ruta" fram till att den borde döpas till "So Fresh" och ha regeln "Vårdad klädsel...inga trasiga sneakers"....


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0